Susret predsjednika Ive Josipovića s Kapekašima i Bonkulovićima

Drugog dana posjete Korčuli predsjednik Josipović posjetio je plivački bazen KPK, susreo se s korčulanskim gospodarstvenicima i s karnevalskom udrugom Bonkulovići

Drugog, završnog dana posjete Korčuli povodom 80. obljetnice Korčulanskog plivačkog kluba i proslave Dana Grada i blagdana sv. Todora, predsjednik RH Ivo Josipović u društvu domaćina gradonačelnika Mirka Duhovića posjetio je plivački bazen KPK, susrevši se sa upravom kluba i starim i mladim kapekašima, čarapanima, članovima prve ekipe i kapekaškim pomlatkom.

Točno u podne, po najvećem „zvizdanu“, predsjednik Josipović pješke je iz staroga grada stigao do bazena, gdje ga je dočekao predsjednik Izvršnog odbora kluba Nikša Fabris, uručivši mu plaketu KPK i ostale prigodne darove. Tajnik kluba  Ante Žanetić uručio mu je majicu i „mudantine“ s natpisom kluba, pozvavši ga da se u njima okupa u bazenu. Predsjednik mu je kao iz topa odgovorio: “Nemam ništa protiv, ali ne mogu jer mi niste poklonili kolo“. Na to mu je tajnik replicirao: „Ne treba Vama, predsjedniče, kolo, vi iz Baške Vode niste žabari i znate plivat“.

Predsjednika je na bazenu dočekao i „kapekaš“ Andrija Depolo, nekadašnji europski rekorder u plivanju na sto metara leptirovim stilom. Nakon susreta s upravom kluba, predsjednik je strpljivo odolijevao škljocanju fotoaparata mnogobrojnih okupljenih fotoreportera, slikajući se sa svima koji su to od njega tražili.

Prije dolaska na plivalište Josipović se, u Gradskoj vijećnici, na posebnom sastanku, susreo s gospodarstvenicima Korčule. Oni su ga zamolili da svojim utjecajem pokuša nadležnima „došapnuti“ veće i brže aktivnosti  u privatizaciji posrnulog HTP-a Korčula, najvećeg lokalnog hotelijera, ali i u rješavanju pitanja oko stečaja brodogradilišta Inkobrod d.d. na području Ježevice, gdje Korčula može razviti snažnu gospodarsku zonu.

Predsjednik Josipović je u zgusnutom rasporedu dao i intervju na lokalnoj postaji Korčula, a našao je vremena i popričati s građanima Korčule. Slikao se s poznatom Karnevelaskom udrugom „Bonkulovići“, organizatorom jedinstvenog maškaranog dočeka Pola Nove godine. „Bonkulovići“ su mu poklonili Povelju po kojoj je Predsjednik, inače vrhunski pravnik, postao i počasni član strogog  suda „Bonkulovića“. Uz sudačku medalju oko vrata uručena mu je i knjiga – Rječnik govora grada Korčule.

Predsjednik Josipović posjetio je i vinariju PZ Pošip u Čari, gdje ga je primio domaćin, direktor vinarije Luka Marelić.

/Tekst i slike: Ž. Petković/