Turistička zajednica Grada Korčule najavljuje događanja u travnju 2019. godine

U nastavku možete pročitati najave događanja u Gradu Korčuli za travanj 2019. godine:

Uskršnje tradicije, 14.-21. 4 2019
Uskršnji tjedan ili, kako ga Korčulani zovu “Vela setemana”, jedan je od središnjih događaja kršćanske liturgijske godine. Korčula je poznata po svojoj “Veloj setemani”, koja počinje na Cvjetnicu.
Korčulanska procesija Velikog petka, nadmašuje mnoge crkvene povorke diljem svijeta, a Bratimi sve tri bratovštine: Svih Svetih, Svetoga Mihovila i Svetog Roka u svojim originalnim nošnjama nose ogromne svijeće od čistoga voska (torce), cereferale, kandelabre, lampione, zvijezde, križeve i uz pjesmu starih crkvenih pjesama u ambijentu grada stvaraju neponovljivi mistični ugođaj kako samima sebi tako i brojnim gledateljima.
Najstarija bratovština u Korčuli koja je bratovština  Svih Svetih iz 1301. Bratovština Sveti Roko osnovana je 1575., a bratovština Sveti Mihovil 1603. godine.
Program možete pročitati ovdje.
Više možete pročitati ovdje.

 

Blagdan Svetog Marka, 25.4 2019.
Na blagdan sv. Marka u istoimenoj katedrali održavaju se svečane svete mise i procesije triju bratovštinA “okolo” grada. Povijest govori da je već u 11.stoljeću nakon sagrađene katedrale u Veneciji gdje je Sveti Marko proglašen zaštitnikom grada Venecije i cijele Mletačke republike, po uzoru na Veneciju i Korčulani štuju Svetoga Marka za svoga zaštitnika i izgradili mu veliku katedralu.
Katedrala sv. Marka je središte vjerskog života i najljepši gotičko renesansni spomenik u starom gradu Korčuli. Gradili su je talijanski majstori, ali najviše domaći graditelji kroz 14. 15 i 16. st.
Više možete pročitati  ovdje.

 

Korčulanske pjatance – Proljetni festival hrane i vina (Spring food and wine festival), 26-30.4.2019.
Kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.
Proljetni termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.
Proljeće se tako afirmiralo kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari koji u tjednu održavanja festivala predstavljaju vina koja će odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni.
Više možete pročitati ovdje.

 

Marco polo challenge triatlon, 27.4 2019.
Korčulanski triatlon – Izazov Marka Pola međunarodna je sportska manifestacija nezaobilazna za sve osobe natjecateljskog duha, željne pravoga sportskog izazova. Sastoji se od natjecanja: olimpijski triatlon, spring triatlon, štafetni sprint triatlon, super sprint triatlon te uličnih utrka i prvenstva lokalnih škola, a namijenjeno je inozemnim i domaćim licenciranim triatloncima i rekreativcima. Korčulanskim triatlonom službeno se otvara triatlon sezona u Hrvatskoj.
Marco polo challenge nudi jedinstven doživljaj sportskog natjecanja u okruženju  srednjevjekovnih zidina, kula i renesansnih pročelja prelijepog grada Korčule.
Više možete pročitati ovdje.

Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda i otočnih proizvođača / Okusi Korčule, 27. Travnja do kraja rujna
Sajmom Hrvatskog otočnog proizvoda i otočnih proizvođača koji se održava 27. i 28. 4. započinje manifestacija Okusi Korčule. Sajam se održava tijekom trajanja Marco Polo Triatlona. Jednom tjedno tijekom proljeća, ljeta i jeseni održavat će se sajam otičnih proizvođača u večernjim satima. Cilj ovog programa je omogućiti lokalnim proizvođačima promociju i plasman proizvoda te poticanje razvoja novih proizvoda. Posjetiteljima Korčule pruža se mogućnost upoznavanja s lokalnim i tradicijskim proizvodima.