Gradonačelnik primio delegaciju prijateljskog Fremantla

Korčula, 28. srpnja 2011. Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović sa svojim suradnicima danas je u Gradskoj vijećnici primio delegaciju prijateljskog australskog grada Fremantla i članove glazbene skupine Wasamba koji borave u našem gradu u povodu proslave Dana grada i blagdana sv. Todora

Danas su se u Gradskoj vijećnici Korčule (na istom mjestu gdje je prije 11 godina bila svečano potpisana povelja prijateljstva grada Korčule i Fremantla) ponovo sastali predstavnici dvaju prijateljskih gradova – u ime domaćina gradonačelnik Mirko Duhović sa svojim suradnicima zamjenikom Francom Stenekom i predsjednikom Gradskoga vijeća Lovrom Krstulovićem poželio dobrodošlicu zamjeniku gradonačelnika Fremantla gospodinu Dougu Thompsonu i njegovoj  supruzi Susette te članovima glazbene skupine Wasamba koji će u gradu i na otoku narednih dana održati više nastupa.

Gradonačelnik Duhović je zahvalio prijateljima iz Australije čiji je povod za službeni boravak u Korčuli njihova čestitka povodom blagdana sv. Todora i Dana Grada Korčule.

Na poseban način su i sugrađani prije službenog susreta prepoznali gospođu Susette koja je na početku ljeta ove godine sudjelovala u Korčuli na triatlonu, gdje je unatoč godinama (64) bila ravnopravan protivnik mlađim natjecateljima.

Gradonačelnik Korčule je kroz razgovor upoznao goste s gradom Korčulom koja se ponosi svojom bogatoj povijesti, koliko graditeljskom toliko i kulturnom, odakle su ponikli mnogi poznati umjetnici.

I dok se svijet dvoumi neslaganjem oko podrijetla najvećeg svjetskog putnika i istraživača dalekog istoka Marka Pola,Vi se možete uvjeriti da je Marko Polo naš, i Vaš – uzviknuo je Duhovićev zamjenik Franc Stenek poklonivši svim gostima korčulanski suvenir – platnenu kesicu s mirisom lavande i likom Marka Pola.

Gradonačelnik Korčule je kazao da su turizam, brodogradnja i poljoprivreda glavne odrednice i Grada i otoka Korčule, dok je ribarstvo nažalost nestalo. Nestaju nam i mladi visoko obrazovani sugrađani,koji se nakon studiranja teško mogu odlučiti da se vrate rodnom gradu i otoku.

Mirko Duhović je podsjetio goste da se je i u dosadašnjim susretima razgovaralo o mogućnostima produbljivanja prijateljstva i suradnje, posebice na gospodarskom i kulturnom planu, što je ponovno potencirano na današnjem susretu, kada je zamjenik gradonačelnika Fremantla spomenuo obvezu promoviranja Korčule građanima Fremantlea koji vole putovati i obilaziti Europu, uključujući i Hrvatsku i prijateljsku Korčulu.

Za Fremantle je rekao da ima velike sličnosti s Korčulom, našalivši se da tamo živi više Korčulana nego u gradu i rodnom otoku. U Fremantleu živi nekoliko tisuća Korčulana koji su najveći most prijateljstva dvaju gradova, jer tamo živi iseljenički naraštaj koji je već većinom ili potpuno integriran u društvenu strukturu zemlje useljenja.

Iako neslužbeno, ostaje dogovor oko razmjene studenata ovih gradova, pa i gostovanja poznate korčulanske viteške igre s mačevima Moreške u Fremantlu.

Za uspomenu na ovaj susret gradonačelnik Duhović poklonio je zamjeniku gradonačelnika Thompsonu umjetničku sliku s motivom Korčule.

Bilo je zanimljivo pratiti predstavljanje gostiju iz Framantla koji su svojim domaćinima izgovarali imena i ulogu u nastupu glazbene skupine Wasamba iz Fremantla, i zatim bi nazdravili uz aplauz svih pratitelja.

Inače ova najomiljenija zabavljačka grupa Zapadne Australije, koju sačinjava dvadesetak performera koji u svojim atraktivnim izvedbama objedinjuju glazbu (bubnjari), ples, kazalište i cirkus.

Wasamba je sinoć na Trgu pomirenja u Korčuli imala nastup kojim su oduševili Korčulane i turiste.

Večeras gostuju u Veloj luci, dok će se Lumbardi predstaviti u subotu, 30. 07. 2011. godine.

Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Fremantla, u Australiji će prenijeti pozdrave prijateljskog grada Korčule sa dobrom nadom da njihova daljnja suradnja bude što uspješnija na svim poljima kulturnog, društvenog i gospodarskog života. Isto tako ćemo sutra poželjeti svim građanima Korčule sretan blagdan sv. Todora uz čestitke gradu koji slavi svoj dan, poručio je gospodin Thompson.

Gradonačelnik Duhović je uz svoje suradnike, i u pratnji prevoditelja Tonija Lozice prošetao sa svojim gostima prijateljima ulicama i trgovima staroga grada, posjetivši katedralu Sv. Marka, Opatsku riznicu, Muzej, rodnu kuću Marka Pola i ostale mnogobrojne kulturne znamenitosti Korčule.

Dogodio se i susret s bračnim parom Australaca koji su u gradskoj gužvi prepoznali nekolicinu sugrađana članova glazbene skupine iz Fremantla, uz zajednički dogovor da če i oni sutra biti u procesiji okolo grada Korčule povodom sv. Todora, i da su već rezervirali mjesta za praćenje nastupa čuvene Moreške. 

Tekst i foto: Niko Perić