Održan sastanak o vatrogasnom osiguranju helidroma i intervencijama kod prometnih nesreća

U uredu gradonačelnika Grada Korčule održan je sastanak predstavnika Grada, Doma zdravlja i DVD-a Korčula o problematici sudjelovanja pripadnika DVD Korčula u osiguranju helidroma, kao i intervencijama pri spašavanju stradalnika u prometnim nesrećama

          U ime Grada Korčule sastanku su prisustvovali gradonačelnik Mirko Duhović i zamjenik gradonačelnika Franc Stenek. Predstavnici Doma zdravlja Korčula bili su ravnatelj Josip Podbevšek i pomoćnik ravnatelja Darko Bakarić, a u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korčula predsjednik Marko Milat i zapovjednik Žitomir Lozica.

          Sastanak je sazvan kako bi se razmotrila problematika vezana za vatrogasno osiguranje helidroma u Korčuli prilikom slijetanja odnosno uzlijetanja helikoptera HRZ za vrijeme helikopterskog transporta osoba kojima je potreban hitan bolnički tretman, a zatim i u svezi zajedničkih intervencija kod prometnih nesreća.

          Povod prve teme je upozorenje posade helikoptera da u buduće, bez obzira na stanje pacijenta, neće sletjeti ako na helidromu ne bude i vatrogasno osiguranje. Iako su se od upozorenja izvršila tri helikopterska transporta sa vatrogasnim osiguranjem od strane DVD-a Korčula, te nije došlo do mogućih komplikacija u obavljanju transporta, zaključeno je da isto u buduće treba riješiti ugovorom koji bi definirao prava i obaveze svih sudionika, a sve kako bi se svim građanima i dalje omogućila najbolja moguća zdravstvena zaštita i u najtežim situacijama.

          Druga tema inicirana je nakon nedavne intervencije kod cestovne prometne nezgode. Nakon uvida u cijeli tijek i ishod intervencije, jednoglasno je zaključeno da se pravovremeno reagiralo te angažmanom svih raspoloživih službi omogućio potpun tretman unesrećenika. Nažalost, ponovo je uočen nedostatak specijalne opreme koja je vatrogascima potrebna za tehničke prometne intervencije na području Grada Korčule. Zaključeno je da je, iako se radi o skupoj opremi, nužno poduzeti sve kako bi se ista što prije nabavila. U međuvremenu pripadnici DVD Korčula će, kao i do sada, izlaziti na intervencije sa raspoloživom tehnikom i opremom, a zahtjevnije intervencije odrađivati uz pomoć susjednih vatrogasnih postrojbi.