Sastanak Gradonačelnika i direktorice TZ sa korčulanskim ugostiteljima

U ponedjeljak navečer (25. veljače 2012.) je u Gradskoj vijećnici u Korčuli održan radni sastanak Turističke zajednice Grada Korčule uz sudjelovanje malobrojnih korčulanskih ugostitelja, bez predstavnika njihovog CEHA i udruženja.

.


– Cilj nam je u predsezonsko vrijeme okupiti sve ljude koji svojim ponudama obogaćuju turističku ponudu Korčule
, kazao je korčulanski gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Korčule Mirko Duhović, dok je direktorica Turističkog ureda Hana Turudić naglasila želju da se kroz razgovor čuje s kakvim se problemima suočavaju ugostitelji, ali i da ukažu na probleme i kako ih otkloniti.

Razgovaralo se o promoviranju otočkih tradicionalnih jela kao i ostalih turističkih proizvoda, nedostatku manifestacija koje okupljaju ugostitelje i promoviraju domaću kuhinju. Na tu se je temu razgovaralo koristeći Pravilnik o kriterijima i postupku za dodjelu oznake Dubrovačka Gastro Kvaliteta, koja ima za cilj trajno podizanje kvalitete županijske ugostiteljske ponude kroz stimuliranje i unapređivanje tradicionalnih gastronomskih vrijednosti, po kojima je i Korčula poznata (jela iz domaće kuhinje i ostale ponude, vina, domaće maslinovo ulje, med, razne slastice, riba, pršut, Žrnovski makaruni).

Sastanak je otvorio niz tema, od rada ljetnih terasa, do buke na koju su često upozoravali građani u ljetno vrijeme, o problemima koji su vezani za uspostavu komunalnog reda, uz posebno ukazivanje ugostitelja na probleme u poslovanju. Bilo je i prijedloga da se u Zagrebu organizira Dan Korčulanskih ugostitelja, tiskanje posebnog turističkog lista s potrebnim podacima i kalendarom ljetnih događanja, na koja je bilo puno primjedbi, uz nedopustiv odnos organizatora, jer je Korčula izgubila nekadašnje glavne manifestacije kao: Povratak Marka Pola, Rekonstrukcija pomorske bitke, Susret mačevalačkih udruga otoka Korčule, dok je ukazano kako se Festival pisme i vina zanemaruje, a u dane festivala u Korčuli borave najpoznatija imena estrade. Na pitanje jednog ugostitelja Što je s HTP,  jer bez njih ni ugostitelji neće imati bolju prođu, gradonačelnik je pojasnio da tu najveću kuću guše ogromni dugovi koji prelaze 130 milijuna kuna, ili šest puta više od cjelokupnog proračuna Grada Korčule.

Jedan je ugostitelj primijetio da turisti kupuju hladno piće u trgovini upozorivši lokalnu samoupravu da ograniči i broj kioska za preprodaju pića i hrane. Kako je dogovoreno, zbog prisustva malog broja ugostitelja, novi sastanak će se održati do polovice ožujka, a za to bi vrijeme ugostitelji putem e-maila dostavljali Turističkom uredu svoje prijedloge kako bolje pripremiti doček turističke sezone. Sugerirano je da se ugostitelji povežu sa JGradom Korčulom kao i policijom, kako bi se što efikasnije razumjeli i rješavali teškoće u ugostiteljskoj djelatnosti.

Tekst i snimak: Niko Perić