APEL GRAĐANIMA

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno - prometnim površinama ne normaliziraju.

Zbog ekstremno niskih temperatura, snježnih oborina s visokim snježnim nanosima, leda na prometnicama, olujnog nevremena i posljedica njegova djelovanja u većini županija, svim građanima preporučamo postupanje prema naputcima i mjerama koje nalažu čelnici jedinica lokalne samouprave i žurne službe na terenu te aktivno sudjelovanje u provođenju obveza čišćenja snijega prema odlukama o komunalnom redu.

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučamo da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetujemo da ostanu u svojim kućama i ne izlaze dok se uvjeti na javno – prometnim površinama ne normaliziraju.

Prema preporukama Ministarstva zdravlja ukazujemo na mjere zaštite tijekom niskih temperatura. Savjeti za ponašanje:

  1. Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike.
  2. Na ekstremne vremenske prilike posebno su osjetljivi mala djeca i stariji ljudi.
  3. Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći  preporuča se  oblačenje tople odjeće koja  treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Potrebno je  zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom.
  4. Izuzetno je važna nepropusna,  topla i komotna obuća.
  5. Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.
  6. Ne ignorirajte osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.
  7. U slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.
  8. U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno  pojave simptoma poput trnjenja,  gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine;
  9. Preporuča se kontinuirano  uzimati dovoljne količine  toplih  napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.
  10. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova.

Za sve značajnije događaje, posebno one u kojima zbog vremenskih neprilika može doći do ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, upućujemo građane da nazovu broj 112 kako bi im na najbrži način bila omogućena pomoć nadležnih službi.