Brodogradilište LEDA gradi liftove za cruisere

Iako je nedavno korčulansko brodogradilište Leda ostalo bez posla nakon što je njihov nizozemski partner, brodogradilište "Petters", doživjelo stečaj, našli su posao i uspostavili poslovnu suradnju s kompanijom "Kone" iz Finske.

Riječ je o izgradnji liftova za najveće kruzere a liftovi su upravo završeni i uskoro slijedi isporuka.

Jučer je uz operativnu obalu brodogradilišta Leda uplovio nizozemski trgovački brod “Frisian Lady” na kojemu će slijedeća tri dana uslijediti ukrcaj liftova. Posebno je vrijedno istaći da kompletnu tehniku ukrcaja vrše radnici brodogradilišta, dok punu organizaciju ukrcaja, osiguranja tereta i plovila realiziraju dva svjetska stručnjaka, također Korčulani: Miro Alibašić i Franjo Jeričević koji su i predstavnici velikih svjetskih kompanija za ukrcaj te prijevoz i osiguranje brodova. To je američki osiguratelj American InSurance Group i belgijski Belgibo. Prema podacima Mira Alibašića i Franja Jeričevića koji su u svome aranžmanu unajmili brod, sve je to vrlo složen projekt u kojemu je uključen unajmitelj, brodovlasnik iz Danske i osiguravajuće društvo:

Kapetan duge plovidbe Miro Alibašić kaže da se radi o 49 modula za liftove velikog kruzera koji se gradi u Francuskoj. Leda je sve izgradila uz vrlo zahtjevan vlastiti projekt koji je, kao i export, za svaku pohvalu. Alibašić je pun hvale za radnike brodogradilišta koji su radili cijelo ljeto.

-Moduli su različitih dimenzija i težina- kaže Franjo Jeričević i navodi da im je ukupna težina 450 tona:- Teret je složen, kompliciran, dok ih je u konstrukcije koje je radila LEDA stavljala specijalizirana tvrtka iz Njemačke. Ukrcaj zahtjeva vrlo pažljivo i detaljno osiguravanje tereta, da ne bi došlo do pomaka, s obzirom da će se dizati na šest visina, u skladištu će doći spomenuti modul-lift do same potpalube i to treba posebno osigurati zbog zimskog doba i što će brod prema odredištu proći kroz Biskaj a nakon iskrcaja slijedi montaža na novogradnju kruzera- kaže Jeričević dok Alibašić pokazuje i 50 specijalnih kutija pribora za liftove.

Luka odredišta i iskrcaja liftova je Saint Nazaire u Francuskoj.