Cosmosapiens and the TerRatop

Siva zona vas poziva na prezentaciju "Cosmosapiens and the TerRatop" koju će održati Špela Petrič i Miha Turšič u Korčuli 18.07. u 21:00 u galeriji Siva zona, Put Sv. Nikole b.b.
Na prezentaciji Cosmosapiens and the TerRatope Špela Petrič će govoriti o utjecajima post-(bio) tehnološkog interregno, o razvojnim izazovima umjetničkog djela i živih sistema, te izložiti svoje stavove o temama autentičnosti, sučelja i propitivanja paradigme u odnosu na njenu vlastitu praksu i interdisciplinarnu umjetničko-znanstvenu suradnju. Miha Turšič, umjetnik, dizajner i direktor KSEVT-a (Evropski kulturni centar za  svemirske tehnologije) predstaviti će trajnu misiju ugrađivanja umjetnosti i humanistike kao  konstitutivnih ljudskih praksi u istraživanju svemirskih prostora. U ovom izlaganju fokusirati će se na svemirsku arhitekturu, ne-ljudsku nastanjivost te post-gravitacijsku umjetnost.
Izložba New Materialisms (Station 1) predstavlja audiovizualnu instalaciju Voyager/ non-human agent slovenskog umjetničkog dua Špele Petrič i Mihe Turšiča. Izložba također predstavlja i digitaliziranu arhivu časopisa Praxis koja je ponuđena posjetiocima za slobodno kopiranje na USB stikove ili prijenosne memorijske diskove.

Špela Petrič, doktorica je znanosti (biologija), umjetnica novih medija i znanstvena istraživačica s trenutnom adresom u Amsterdamu. Njenu umjetničku praksu čine kombinacije prirodnih znanosti, novih medija i performansa. Radeći na egalitarnom i kritičkom diskursu na razmeđi profesionalnih i javnih sfera, Špela pokušava vizionirati umjetničke eksperimente koji proizvode pitanja bitna za antropologiju, psihologiju, filozofiju, kao i za umjetnički diskurs terRabiologije.
Izabrani projekti i suradnje: Naval Gazing (instalacija, 2014), Plant Sex Consultancy (ko-autori Pei-Ying Lin, Dimitris Stamatis, Jasmina Weiss), Voyager/140AU (instalacija, ko-autjor Miha Turšič, 2013), Solar Displacement (instalacija, 2013), Humalga: Towards the Human Spore (projekt umjetničkog istraživanja, ko-autor Robertina Šebjanič 2012-).

Miha Turšič (1975) diplomirao je industrijski dizajn na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani 1998. godine. U periodu od 1995. do 2005. godine bio je uključen u razvoj proizvoda i brandmanagement širom svijeta. Od 2004. godine aktivno je uključen u kulturalizaciju svemira, dizajnira nastambe nulte gravitacije i post-gravitacijsku umjetnost s Dunjom Zupančič, Draganom Živadinovim i Yuri Gagarin centrom za trening kozmonauta u Rusiji. Osnivač je nekoliko institucija u polju istraživanja, razvoja i umjetnosti. Trenutno je direktor KSEVT-a (Evropski kulturni centar za svemirske tehnologije), a njegov rad fokusiran je na razvoj Kulturnog svemirskog programa.
Izabrani projekti i suradnje: 50-year theatre project Noordung:: 1995-2045, Zvyozdny Gorodok, travanj 2005 i Vitanje, travanj 2015; konstrukcija KSEVT zgrade, 2009–2012; Herman Potočnik Noordung: 100 Monumental Influences exhibition, rujan 2012; Voyager/ dr. Mavretič, izložba, listopad 2013; prva javna prezentacija Voyager PLS instrumenta, listopad 2013; Voyager/140AU, 2013 – ; Out of the Cradle konferencija, Vitanje, studeni 2013, St. Petersburg, listopad 2014; Supre:architecture – nacionalna prezentacija Slovenije na 14. Internationalnoj izložbi arhitekture u Veneciji, lipanj 2014; Space sight, Vitanje, 2015.