Dva koncerta Korčulanske škole pjevanja i scenskog pokreta

U četvrtak 28.08. i petak 29.08. će se u Korčuli održati dva velika koncerta Ljetne škole pjevanja, solo pjevanja i scenskog pokreta, koju u Korčuli po prvi put vode Tonči Petković i njegova supruga Matea.

Tonči je rođeni korčulanin, glazbu i pjevanje je usavršio u Zagrebu gdje živi i radi, a u Korčuli će za nekoliko dana obilježiti svojih 28 godina umjetničkog djelovanja i 15 godina uspješnog pedagoškog rada. Svrstava se među najnagrađivanije Hrvatske pedagoge, osvojio je 31 prvu nagradu na raznim regionalnim i državnim natjecanjima.

Zatekli smo ga u privremenom prostoru Centra za kulturu gdje do 1. rujna ove godine, uspijeva polaznicima škole nadograditi znanja u pjevanju, scenskom pokretu, interpretaciji i vokalnoj tehnici.Da bi pjevali i to ne samo operno već bilo koju vrstu glazbe, bilo koji žanr, trebamo usvojiti određenu tehniku pjevanja, napominje pedagog Tonči Petković.

Korčulanska ljetna škola pjevanja i scenskog pokreta je dobila ime „Korkira Nigra“,pohađaju je najbolji učenici i studenti,koje uči Tonči Petković,operni pjevač i vokalni pedagog. To je mala kolonija sa akademije u Zagrebu, među njima su trojica već poznatih, traže ih po hrvatskim kazalištima i Europi. U Korčuli je i njegov učenik i student Leon Košavić, koji je osvojio treće mjesto na najprestižnijem svjetskom natjecanju solo pjevanja u Finskoj.

Ovo su dva završna koncerta ovogodišnje škole, kaže Tonči Petković. U četvrtak navečer će se ispred crkvice sv.Petra održati svjetovni koncert, solo pjesme i komorna djela, a zatim će uslijediti zanimljiv prikaz klasičara koji pjevaju klapsku pjesmu uz nekoliko scenskih uradaka te operetne uspješnice Iva Tijardovića(Mala Floramy i Akvarel) i Franz Lehara (Vesela udovica). U petak navečer je svečani završni koncert u katedrali sv.Marka gdje će polaznici ljetne škole izvoditi oratorije, mise i kantate najvećih skladatelja povijesti.

Žao mi je da se ni jedan korčulanin nije odazvao na besplatnu školu,a ima ih puno u gradu i na otoku koji se bave pjevanjem,kaže Tonći Petković.

Tekst i snimak : Niko  Perić