Grad Korčula će financirati pripravnost u HMP Korčula

Na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule prihvaćen je prijedlog zaključka Odbora za proračun i financije.

Time će Grad Korčula  preuzeti obvezu financiranja pripravnosti liječničkih timova u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, za razdoblje od 1.listopada do 31. prosinca ove godine. Grad Korčula će plaćati mjesečno 25 tisuća kuna za potrebe pripravnosti Ispostave hitne medicine u Korčuli, odakle je i stiglo upozoravajuće pismo da se hitno osiguraju potrebna sredstva, da se ne ukinu pripravnosti timova HMP koji inače nisu ugovorene između Zavoda i Direkcije HZZO-a.Razmatranje spomenutog problema viječnici su na različite načine pokušavali pomoći gradskom proračunu, svjesni da pripravnost mora postojati, jer su češći prijevozi pacijenata iz Korčule trajektom do Orebića, zatim vozilima do najbližih bolnica u Dubrovniku 100 kilometara ili Splitu i 140 kilometara i tim koji ode u pratnju do bolnica ne može se vratiti u bazu za manje od pet, šest sati. Da nema pripravnosti, za to vrijeme u prostorima HMP ne bi bilo nikoga. Do sada su djelatnici u pripravnosti  radili dragovoljno bez novčane naknade. Vijeće je također naložilo gradonačelniku da pokrene proceduru iz koje će se iznaći sredstva za financiranje pripravnosti koja neće biti iz proračuna. Iako je odluka donesena, ostaje pitanje Što će biti u budućnosti jer su ta sredstva za korčulanski proračun velika stavka.

Očito ljut, vijećnik Vjeran Filippi je prokomentirao da će biti sve gore, a “mi će mo morati sve više lobirati, da bi ostvarili prirodno pravo svakoga koji živi na određenom području,da organizira vlast onako kako zaslužuje. Naše gospodarstvo iako je krizno,može platiti puno više od onoga što dobije od države. Kada se daje 100, država ti uz lobiranje vrati jedan, sumnajući da zaključak nije sistematsko rješenje, to će se ponavljati na svim otocima, jer je neko ministarstvo u nekoj strategiji nekoga restruktuiranja, stavilo pred nas prijedlog, kojega oni ne znaju riješiti – rekao je Filippi. Bilo je govora da se prisili županiju da traži umrežavanje pripravnosti u sustav rada HMP.