In memoriam – dr. Mihovil Pansini

Mihovil Pansini, jedan od najistaknutijih filmskih autora s ovih prostora i nositelj titule »majstora amaterskog filma« preminuo je u 89. godini. Komemoracija će se održati 22. svibnja 2015. u 18:00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Korčule.

Prof. dr. sc. Mihovil Pansini rodio se 1926. godine u Korčuli. Ovaj specijalist otorinolaringolog, dugogodišnji predavač na Medicinskom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radni je vijek posvetio problemima audiologije, vestibulologije, te rehabilitacije sluha i govora. Dugogodišnji je voditelj Centra za sluh i ravnotežu Medicinskog fakulteta, te znanstveni savjetnik u Centru SUVAG od 1959. godine. Tijekom liječničke i znanstvene karijere medicinski su mu interesi, uz audiologiju i vestibulologiju, verbotonalna rehabilitacija, govor, senzorika i komunikacija.

Izvan medicinskih krugova poznat je po svom filmskom stvaralaštvu i istraživanju izražajnih sredstava filmskog jezika. Godine 1961. postaje prvim nositeljem zvanja majstor amaterskog filma u bivšoj Jugoslaviji, a godinu dana kasnije jedan je od osnivača i idejni začetnik slavnog GEFF-a, filmske akcije pokrenute od članova Kino-kluba Zagreb, koja će u idućem desetljeću biti svjetskim središtem neprofesijskog i eksperimentalnog filma.

Dr. Mihovil Pansini, specijalist za uho, grlo i nos vjerojatno je bio najpoznatiji liječnik među filmašima, i nedvojbeno najveći filmaš među medicinarima, koji je zadužio i znanost i film, nastojeći ih objediniti – ustvrdila je u posljednjem pozdravu velikom filmašu filmska kritičarka Diana Nenadić.