Korčulani slave 800. godina korčulanskog Statuta

Statut grada i otoka Korčule iz 1214. godine, dopunjen 1265. godine, najstariji je hrvatski zbornik prava i nakon ruske Pravde najstariji kod Slavena. Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića Korčulani u petak i subotu, 26. i 27. rujna 2014., ponosno slave 800 godina Statuta.

Svi poslovi obuhvaćeni projektom obilježavanja 800 godina od ustroja Korčulanskog statuta iz 1214., koji svjedoči o visoko razvijenoj organizaciji života u zajednici grada i otoka Korčule, privedeni su kraju, sa zadovoljstvom ističu Dušan Kalogjera, predsjednik organizacijskog odbora proslave i gradonačelnik Vinko Kapelina. Kapelina u ime svojih kolega iz općina na otoku Korčuli zahvaljuje odboru na poslu, koji će promovirati Korčulu i Hrvatsku, jer će se zahvaljujući zastupnicama u Europskom parlamentu Ruži Tomašić i Biljani Borozan proslava statuta obilježiti u Bruxellesu u studenom i Strasbourgu 22.listopada,uz nastup HGD „Sv.Cecilije“ te izložbe kulturno povijesne baštine grada i otoka Korčule.

U četvrtak navečer je svečana večera dobrodošlice za učesnike  skupa, predstavnike lokalne samouprave s otoka i gostiju, kaže Dušan Kalogjera, dijelom i razočaran otkazivanjem dolaska izaslanika predsjednika RH. U petak ujutro je u Domu kulture u osam sati svečano otvaranje međunarodnog znanstvenog skupa, pod nazivom Statut Grada i otoka Korčule iz 1214. g. i njegovo povijesno i pravno značenje, na kojemu će sudjelovati dvadesetak domaćih i stranih znanstvenika. Statut je tiskan u reprintu u tisuću primjeraka i biti će dostupan svim zainteresiranima. Pored znanstvenog skupa koji se nastavlja i u subotu, u petak će se ujutro u 8 i 30 sati otvoriti izložba “Povijesno-kulturna baština grada i otoka Korčule”  te “Izdavaštvo grada i otoka Korčule kroz 20.stoljeće”. U 8 i 45 će se održati predstavljanje poštanske marke prigodom 800 godina Korčulanskog statuta. U subotu oko podneva je završetak znanstvenog skupa, kada će se otkriti spomen ploča u spomen 8oo godina Statuta grada i otoka Korčule. Poslijepodne će sudionici imati organizirano razgledavanje grada, zatim do kasnih večernjih sati je organiziran obilazak otoka, uz posjet općinama Lumbarda, Smokvica, Blato i Vela luka. Uz brojne prateće manifestacije u mjestima na otoku, u petak će se poslijepodne u Korčuli otvoriti kulturni štand PZ ”Pošip” iz Čare na kojemu će se ponuditi tekući suvenir,u  bocama čuveno bijelo vino Pošip s ukrasnim paketom,u z etiketu grada Korčule, dok će na boci biti privezana knjižica s izvacima statuta, sve dostupno i posjetiteljima uz 60 kuna po ukrasnom paketu. Tako će i Pošip promovirati Korčulu, jer će ga dobiti svi sudionici Znanstvenog skupa,a biti će izdana i knjiga, uz reprint Statuta i Zbornik radova sa znanstvenog skupa.