Ludi doček pola Nove godine

Velikom maškaranom povorkom i zabavom do jutra, proslavljen ulazak u drugu polovicu 2016. godine.

Veselo i duhovito, uz pjesmu, ples i veliki broj maškara, Korčulani su dočekali drugu polovicu 2016. godine. Kao i prethodnih 14. dočeka i ovu je manifestaciju organizirao i vodio Karnevalski klub Bonkulovići, koji su ovu ljetnu karnevalsko- turističku manifestaciju spontano prvi put organizirali 2000. godine, tražeći odgovarajući prostor za zabavu, jer u vrijeme zimskih karnevalskih svečanosti nigdje u Korčuli nisu mogli pronaći prostor.

Tako je i danas, zbog čega je ova manifestacija na otvorenom postala svjetski jedinstvena priredba a uvrštena je i u kalendare turističkih događanja Korčule. Zbog te zabave, u četvrtak su mnoge turističke grupe i pojedinci doplovili raznim plovilima i jedrenjacima još u jutarnjim satima u Korčulu, gdje su ih kao pravi domaćini dočekali aktivisti KKK Bonkulovića.

U večernjim satima sve su se grupe okupljale u Gradskom parku, pored autobusnog kolodvora, odakle su nakon međusobnih razgovora i upoznavanja nastavili ovogodišnje maskirano veselje povorkom oko grada, između gradskih zidina i kula. Potom su se okupili na centralnom trgu Plokata, gdje se nastavilo plesati, pjevati, probati razne korčulanske gastro specijalitete, kolače, vina i razna pića. S bine pored fontane sve je zabavljala grupa Play Code iz Zagreba i razveselili ih raznim ritmovima.

U donjem dijelu trga na Spomeničkom kompleksu mlađi su uživali uz disko glazbu. Među grupama su bile maškare iz svih otočkih mjesta te poluotoka Pelješca, Dubrovačko- neretvanske županije, Sinja, Makarske, Rijeke, Kotora… Posebno je atraktivno bilo vidjeti grupu “Župski Gospari Gusari” iz Župe dubrovačke koji niti jedne godine nisu izostali na dočeku u Korčuli.

Velikim vatrometom, točno u ponoć, uz poljupce i kupanje u moru nazdravljalo se pola Nove godine. U ime Bonkulovića Sretnu preostalu polovicu godine čestitao je njihov premijer Klaudio Dado Bojić, uručivši predstavniku Kotorskog karnevala, kojima je ovo prvi nastup u Korčuli, umjetničku sliku autora Hrvoja Kapeline.

Čestitke su lakše upućivane, s nadom da je nastavak pola Nove godine kraći i pravi za donijeti i ispuniti neke nove – realnije želje. Ugostiteljski štandovi su doprinijeli da se veselje nastavi do jutarnjih sati.  Bonkulovićima posebne čestitke jer su sve proveli bez zastoja, svi su bili namireni zadovoljni i dobro zabavljeni.

Izvor: Dubrovački vjesnik