Međunarodni dan muzeja

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja održati će se 18. svibnja 2016. Tema ovogodišnjeg obilježavanja su Muzeji i kulturni krajolici što predstavlja 21. Edukativnu muzejsku akciju - Klik na kulturni krajolik.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja preispituje odnos muzeja i kulturnog krajolika. Prema suvremenoj interpretaciji, kulturni krajolik, ili u anglosaksonskim zemljama poznatiji kao pojam History Landscape  pobuđuje sve veće zanimanje. Interpretira se  kao učinak međuodnosa ljudi i njihova prirodna okruženja u vremenu i prostoru. Temom se nastoji potaći na razmišljanje o muzejima kao pokretačima koji svojim aktivnim i promišljenim programima sudjeluju u kulturnom, ali i gospodarskom razvoju zajednice.

Vrt Foretić je zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, smješten u starom predgrađu Korčule Borku, danas užem gradskom središtu. Jedinstven je primjer vrtne umjetnosti 18. stoljeća koji i danas ukazuje na to kako se ljudskim radom može skladno preoblikovati prirodni okoliš. Zaštićen je 1963. godine. Sačuvana barokna arhitektura vrta, pergole, šetnice, terasasta struktura, prepoznatljivo tipično raslinje, vrtni ukrasi, kipovi, odmarališta, kao i funkcionalni gospodarski elementi dodavani tijekom vremena, obilježja su ovog iznimnog primjera krajobraza.  Zahvaljujući obitelji Foretić, negativi na staklu darovani Arhivskom sabirnom centru Korčula –Lastovo, omogućili su nam uvid u to kako je vrt  izgledao početkom 20. stoljeća, kada su u pitomom okružju njegovi vlasnici svakodnevno uživali,  a recentne fotografije otkrit će nam sadašnje stanje vrta.

Događaj koji organizira Gradski muzej Korčula možete vidjeti OVDJE.