Na Plokati druga korčulanska šparogijada

Na središnjem gradskom trgu Plokati u Korčuli u subotu, 30.04.2016. se održala gastro manifestacija Šparogijada, uz degustaciju spremljenih jela od šparoga.

Riječ je o edukativno-humanitarnom projektu učenika trećih razreda Srednje škole „Petra Šegedina“ iz Korčule, koji drugu godinu za redom predstavljaju svoj projekt Dani korčulanskih šparoga, koji se izvanredno uklopio u održavanje Međunarodnog triatlon natjecanja.

Tako su Korčulani, turisti i triatlonci sa zadovoljstvom degustirali i uživali u jelima od šparoga, makaruna, tradicionalnih korčulanskih kolača i domaćih čajeva koja su pred njima prezentirali učenici ugostiteljskog zanimanja (kuhar,konobar i slastičar).Na štandovima su se prikupljali dobrotvorni prilozi za liječenje Karle Sentić, mlade Dubrovčanke koja boluje od teške bolesti.

Ante Skokandić Barić, stručni učitelj i voditelj projekta napominje nastavak edukacije o pripravi zdrave hrane, s kojom su učenici započeli intenzivnije u siječnju 2015., kada su pripremali jela od dvadesetak samoniklih bilja otoka Korčule, te na prošlogodišnjem triatlonu.

Cilj je razvijanje interesa za zaštitu autohtonih jela korčulanskoga podneblja, priprema i prezentiranje zdrave hrane, osposobljavanje učenika za snalažljivost u različitim uvjetima pripremanja jela, ali i želja za dobrotvornim aktivnostima uopće, ističe stručni učitelj Ante Skokandić.

Izvor: Dubrovački vjesnik