Održan sastanak mreže kor::net

I u Veloj Luci održan sastanak kor:::net mreže.

Jučer je u Vijećnici općine Vela Luka održan treći u nizu ovogodišnjih serija sastanaka mreže kor::net, ovaj put s lokalnom samoupravom općine Vela Luka. Mrežu kor::net koordinira udruga siva) (zona, ujedno i prostor za medijsku i suvremenu umjetnost iz grada Korčule, a cilj mreže je jačati veze između otočkih institucija: Gradski muzej Korčula, Centar za kulturu Vela Luka, Blatski fižuli  i udruga u kulturi siva) (zona i Luško Lito s ciljem zajedničke prezentacije otoka. Sastanku su nazočili voditeljica Galerije CZK Rada Dragojević Ćosović, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti, poljoprivredu i gospodarstvo.Branko Joković, ravnateljica NK Šime Vučetić Anita Borovina, predsjednik udruge Luško Lito Tonči Surjan, vijećnik Nikša Petković, Sani Sardelić ispred Gradskog muzeja Korčule i savjetnica za medije i marketing gradonačelnika Grada Korčule Edita Drušković. Koordinaciju mreže podržava Zaklada Kultura nova.

Prisutne je pozdravio načelnik Tonko Gugić Bakan i iskazao svoju podršku radu mreže te njenim sadašnjim i budućim projektima.

– Za našu lokalnu samoupravu ovakva ideja umrežavanja institucionalnih i vaninstitucionalnih čimbenika je važna s aspekta provedbe strategije razvoja turizma kad govorimo o klasteru Korčula kao cjelini. Ovakva inicijativa umrežavanja kulturnih institucija otoka Korčule s ciljem njegovanja kulturne baštine značajna je i s aspekta LAG-a 5 za učinkovitije i uspješnije upravljanje ukupnim lokalnim razvojem – iznio je svoje mišljenje Branko Joković.

– Samim odabirom lokacija za sastanke vidi se naša želja za suradnjom sa lokalnom samoupravom i  turističkim zajednicama. Pokrenuli smo i web stranicu sa raznim sadržajima, a najzanimljiviji je kalendar kulturnih događanja otoka Korčule. Naša namjera od ove godine je i poticanje inicijativa za nacrt dugoročne kulturne politike i jačanje entiteta otoka – pojasnio je koordinator Darko Fritz.

Jedan od projekata je i Slučaj Blato – učiti iz krize, kojeg je po prvi puta predstavio javnosti Šandor Finta, član arhitektonske platforme KEK, a ujedno i gradski arhitekt grada Budimpešte. Gosp. Finta je jedan od inicijatora međunarodnog projekta kojem je cilj promišljati moguće načine revitalizacije Blata.

Sani Sardelić predstavila je projekt izdavaštva na otoku Korčuli, Edita Drušković ukratko je analizirala medijsku prezentaciju grada odnosno otoka Korčule, dok su velaluške maturantice Doris Prizmić i Andrea Vesović predstavile izvanredan tiskani turistički vodič kojem je izdavač SŠ Vela Luka, a glavna urednica  Maja Tičinović Žuvela,prof.

Nakon sastanka, mreža kor::net organizirala je otvoreni ured za građane u  Centru za kulturu gdje  je prisutne pozdravio i  ravnatelj  Dinko Radić

Tekst i foto: Dina Cahun