Otvorene 15. Svjetske otočke igre u Palermu

U utorak navečer u Palermu su otvorene 15.Svjetske otočke igre . U defileu impozantnom pozornicom povijesnog zdanja Castello a Mare u Palermu pred više od tri tisuće gledatelja, među 2.267 sportaša sa 14 svjetskih otoka bili su i mladi sportaši otoka Korčule

Baklju s vatrom Igara na pozornicu je donio nogometaš najboljeg nogometnog kluba Sicilije Palerma člana talijanske Serie AJaviere Pastore, dok je službenu Olimpijsku zastavu ponio osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Ateni 2004.g. poznati talijanski gimnastičar Igor Cassina. Nakon što je prisutne  pored ostalih pozdravio i sportašima zaželio puno uspjeha Predsjednik COJI-a Pierre Santini, Igre je službeno otvorio Marco Salerno – glavni menadžer u odjelu za turizam Regije Sicilija.

Ceremonija otvaranja bila je bez ikakve sumnje do sada najbolja i najspektakularnija predstava – spektakl koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Sicilijanci nisu štedjeli ni truda, a ni novca kako bi predstavili svoj otok i svoje sportaše, te obilježili 150 godina ujedinjenja Italije. Prekrasno uređenom pozornicom tako su nam se u više od dva sata predstavili mnogi – bili su tu artisti, žongleri, trbušne plesačice, folkloristi, vidjeli smo i baletnu točku, pozornicom su galopirali konji, uživali smo u viteškoj igri  ovdje poznatoj kao Moresca del Taratata (očito i oni imaju svoju morešku!!!), uživali smo u ritmovima modrene glazbe i plesa. Program  pod nazivom – ”Sicilija – Zemlja, Voda, Zrak i Vatra ” začinjen atraktivnim video i audio efektima vodio je narator koji je na pozornici stigao u sicilijanskoj karoci – šarenoj dvokolici sa konjskom zapregom – jednim od simbola ovog otoka. Posebno atraktivna točka bila je ona u kojoj je Sicilija predstavljena artističkom točkom i plesom doslovce u zraku u kojem je plesačica podignuta na pedesetak metra visine uz pomoć ogromnog balona vezanog čeličnih užetom. Dvosatni program bez obzira na kasnu satnicu svih nas je gotovo fascinirao, a uz ogroman pljesak završen je spektakularnim i rijetko viđenim vatrometom. Jednom riječju – ceremonija otvaranja koju će mnogi dugo pamtiti i koju teško da će netko od slijedećih organizatora Igara – nadmašiti! Organizatorima, izvođačima i režiseru Vitoriu Picconiu poznatom talijanskom majstoru ovakvih priredbi  – ”kapa dolje”!!!

Još prije službenog otvaranja Igara započela su natjecanja u nekim sportovima. Jučer su tijekom dana nastupili i neki naši sportaši. Još u ranim jutarnjim satima rukometašice su se pokušale suprotstaviti jednima od favorita turnira Madeiri i protiv fizičkih jačih suparnica doživjele uvjerljiv poraz –  40:16 za Portugalke. Danas u srijedu naše će odigrati još dvije utakmice – ujutro će im suparnice biti rukometašice otoka Mayotte, a u poslijepodnevnim satima igraju protiv Sardinije. Nadamo se sa boljim vijestima.

Odličnom igrom i rezultatom zato su ugodno iznenadili naši tenisači koji su nakon maratonske utakmice pobijedili tenisače grčkog otoka Krfa ukupnim rezultatom 2 :1 . Za naše su igrali Filip Mažurana i Frano Jurjević, odlučujuća igra parova  trajala je do kasnih večernjih sati, pa naši nisu ni uspjeli doći na ceremoniju otvaranja. No zato im je ostalo više vremena za odmor i da ”napune baterije” za nove mečeve koji ih danas očekuju.

Svoja natjecanja danas počinje i naša plivačka selekcija, a u popodnevnim satima na borilišta će prvi put i atletičari.