Potpisan Sporazum o suradnji između HAZU-a i Grada Korčule

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt i gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris potpisali su 13. veljače 2020. godine Sporazum o suradnji. Sporazumom je predviđena obnova, rekonstrukcija i adaptacija Vile Vanka.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt i gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris potpisali su 13. veljače 2020. godine Sporazum o suradnji, a nakon što je isti potvrđen od strane Gradskog vijeća. Sporazumom je predviđena obnova, rekonstrukcija i adaptacija Vile Vanka.

Temeljem Sporazuma Grad Korčula će sanirati i urediti Vilu Vanka kako bi ona mogla, u skladu s voljom darovateljice gospođe Margaret Stteten Vanka, služiti kao galerija slika njezinog pokojnog supruga Maksimilijana Vanka.

Po okončanju radova i obavljenih restauratorskih radova, umjetnička zbirka slika koja je pohranjena u Strossmayerovoj galeriji starih majstora u Zagrebu biti će vraćena u Vilu Vanka radi izlaganja u svrhu očuvanja spomena na Maksimilijana Vanku, njegovo ime i djelo kao velikana hrvatskog modernog slikarstva.

U Galeriji će Grad Korčula, uz suglasnost HAZU, organizirati izložbe slika drugih autora, koncerte, promocije knjiga te druga kulturna događanja koja su prikladna za prostor Vile Vanka. U podrumu zgrade je omogućena organizacija ugostiteljskog objekta, a koji će upotpuniti ponudu same Galerije. Nakon što se napravi arhitektonski snimak postojećeg stanja Grad Korčula će raspisati javni poziv za traženje partnera na ovom projektu.