Predstavnici Grada Korčule na konferenciji “Razna lica fortifikacija”

Predstavnici Grada Korčule i agencije KORA prisustvovali su konferenciji "Razna lica fortifikacija" koje se održala 23. listopada u Klisu. Tema konferencije bila je digitalna interpretacija kulturno-povijesnog nasljeđa.

Gradonačelnik Grada Korčule, Andrija Fabris i direktorica agencije KORA, Ivana Fazinić prisustvovali su konferenciji “Razna lica fortifikacija” koje se održala 23. listopada u Klisu. Tema konferencije bila je digitalna interpretacija kulturno-povijesnog nasljeđa. Organizatori konferencije su: Splitsko-dalmatinska županija, Laboratorij za društvene inovacije, tvrtka Karzen&Karzen te Veleučilište Baltazar iz Zaprešića.

U Hrvatskoj postoji nevjerojatno veliki broj fortifikacija, dvoraca, tvrđava i ostalih zdanja koja svjedoče o davnim povijesnim vremenima, osvajanjima, bitkama, romansama, legendama i mitovima. Neka su od tih zdanja trenutno u procesu, revitalizacije, neka se ljeti transformiraju u pozornice na kojima se odvijaju predstave, koncerti i performansi, neka su osvijetljena, a neka svake godine sve više propadaju i predaju se zubu vremena. Infrastrukturna obnova je zahtjevna i skupa. Na većini fortifikacija i objekata nisu u potpunosti provedena arheološka istraživanja niti postoje konzervatorske podloge. Imovinsko pravni odnosi nisu u potpunosti riješeni. Sve su to prepreke za fizičku rekonstrukciju ovih lokaliteta.

Dok se gore navedeni problemi ne riješe, “preostaju nam digitalna interpretacija, pripovijedanje i event menadžment. Sve su to inovativna rješenja i aktivnosti koje oživljavaju lokalitete, prikazuju povijesna događanja na svjež i inovativan način, omogućavaju ostvarenje novih turističkih sadržaja i bogatiju ponudu za raznu dob i grupe posjetitelja, a samim time doprinose povećanju broja radnih mjesta i gospodarskom razvitku lokalne zajednice.” (Mirna Karzen, predstavnica organizacijskog tima)

Izvrstan primjer digitalizacije predstavljen na konferenciji je projekt “Virtualni Juraj Dalmatinac” koji 2014. godine proglašen najboljom svjetskom inovacijom u turizmu. Instalacijom AR (Augmented Reality) aplikacije na mobilni telefon ili tablet, korisniku se pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Juraja Dalmatinca. Model se pri tome obraća korisniku i iznosi podatke o povijesti gradnje šibenske katedrale, graditelju Juraju Dalmatincu te UNESCO-vom uvrštenju katedrale u popis svjetske kulturne baštine.

To je vodič koji edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju na mobilnom telefonu ili tabletu, a turistima osim informacija o šibenskoj katedrali nudi i mogućnost fotografiranja s virtualnim graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku.

Ponuditelji mobilnih i digitalnih rješenja postali su vrlo kreativni i inovativni dobavljači mobilnih usluga za kulturne korisnike, institucije i posjetitelje. Širenje informacija u bezgraničnom digitaliziranom svijetu omogućava nesmetanu promociju kulturne baštine te učinkovito komuniciranje s korisnicima. Gotovo sve korisnike spaja želja za istraživanjem, potreba za interaktivnim sudjelovanjem i strast prema digitalnim inovacijama koje omogućavaju sasvim novu interpretaciju kulturne baštine.

Link na stranicu konferencije je OVDJE.