Ratni put korčulanskih postrojbi 1991-1995.

Naredne 2011. godine navršit će se 20 godina od početka Domovinskog rata. Mišljenja smo da je to prigoda za objavu knjige u kojoj bi bila zabilježena događanja, okolnosti i sudionici koji su vodili od ustrojavanja postrojbi obrane tadašnje općine Korčula, uspješne obrane otoka Korčule i poluotoka Pelješca, do okončanja ratnog puta Mornaričkog odreda – Korčula.

 
Poštovani,

Naredne 2011. godine navršit će se 20 godina od početka Domovinskog rata.

Na razini Korčule i zapadnog dijela Pelješca u to su vrijeme ustrojene i djelovale Postrojbe obrane tadašnje Općine, Mornarički odredi i Domobranska bojna Korčula. Nakon obrane o. Korčule i p/o Pelješca ratni put 1993. i 1994. nastavile su na Južnom bojištu i završile u listopadu 1995. godine na krajnjem jugu Lijepe naše.

Bez obzira na koji način će godišnjica biti obilježena, mišljenja sam da je to prigoda za tiskanje knjige o ratnom putu Korčulanskih postrojbi (1991 – 1995. god.). Uz pomoć više stručnijih i kompetentnijih ljudi, sudionika svih događanja gotovo do pripreme za tisak doveo sam monografiju u kojoj sam pokušao zabilježiti sve okolnosti, događanja i sudionike ratnih zbivanja. Želja mi je u prilogu knjige (ako za to dobijem dozvolu nadležnih državnih tijela) objaviti popis svih oko 2000 branitelja iz današnjih općina: Orebića, Lumbarde, Smokvice, Blata, Vele Luke i Grada Korčule.

Uvjeren sam da će jedinice lokalne samouprave, kao i prilikom izdavanja moje prve knjige Bitka za Jadran, pomoći pri njenom tiskanju. Voljan sam njihov udjel u tiskanju kompenzirati adekvatnim brojem primjeraka (prema tiskarskoj cijeni knjige).

Knjiga će biti većeg formata, nadamo se tvrdih korica, kvalitetno tiskana s obiljem grafičkih priloga, posebno kolor fotografija događaja, prostora i sudionika. Nadamo se da će knjiga postati dokument jednog vremena i svjedočanstvo o ulozi ovog naraštaja u procesu obrane našeg otoka i stvaranja Republike Hrvatske. Trudit ćemo se iznaći način da knjiga zauzme mjesto na polici svakog veterana Domovinskog rata, jednostavno – da se ne zaboravi!

Pomoć pri uređivanju knjige te prikupljanju i obradi likovnih priloga pruža mi prof. Dinko Radić. Recenzenti monografije su kapetan bojnog broda Tomislava Katić, ratni zapovjednik obrane općine Korčule i pukovnik Zdravko Žuvela, zapovjednik MOMP Korčula (i drugih postrojbi). Zbog obima činjenica u provjeru i prikupljanje podataka namjeravam uključiti još sudionika ratnog puta.

S poštovanjem

                                                                                                                Autor knjige
                                                                                                         Željko Seretinek

Kontakti:
Željko Seretinek: 021 354 242 , 091 908 8028, mail: zseretin@yahoo.com
Dinko Radić, 020 813 134 mail: dinkoradic@net.hr
Romildo Vučetić, 020 295 503, mail: romildo.vucetic@inet.hr