Socijalno poduzetništvo u Korčuli

U četvrtak 12.rujna 2013 održana je radionica o socijalnom poduzetništvu u Gradskoj vijećnici u Korčuli. Radionicu je organizirala Udruga DEŠA iz Dubrovnika u suradnji sa Gradom Korčula i Razvojnom agencijom KORA d.o.o.

Radionicu su vodile predsjednica Deše, Jenny Hansel i viši stručni suradnik Ana Grgić. Na žalost, po broju prisutnih (9)potvrđena je korčulanska praksa o nezainteresiranosti, iako je radionica bila namijenjena predstavnicima lokalne vlasti, udrugama, malim poduzetnicima, obrtnicima, zadrugarima i onima koji žele znati više o socijalnom poduzetništvu. Prisutnima je voditeljica Jenny Hansel predstavila 20 godišnje djelovanje DEŠE koja doprinosi kvalitetnijem životu u zajednici, većem uključivanju socijalno osjetljivih skupina u održivi razvoj zajednice uz ulogu žena i mladih,iniciranju inovativnih gospodarskih aktivnosti,poticanj zapošljavanja.

Govoreći o socijalnom poduzetništvu, spomenuta je suradnja sa svim lokalnim zajednicama na području županije.Sve zavisi od lokalne samouprave,koliko prepoznaju svoje probleme, mi ne možemo kreirati njihov razvoj,oni ih moraju znati realizirati i pronaći,kazala je voditeljica Hansal.Za Korčulu je izrazila optimizam, pohvalivši mladu direktoricu Korčulanske razvojne agencije s kojom treba biti u stalnim kontaktima, dok će DEŠA ponuditi besplatnu konzultantsku pomoć.

Spomenuta je i vrlo dobra suradnja s CEDRA na rješavanju socijalnih i društvenih problema kroz poduzetničke aktivnosti, gdje je i regionalni dio u Dubrovniku. Bilo je i razgovora o problemima privatnih iznajmljivača soba, pitanja oko organiziranja radionica ili seminara na području Korčule kroz Dešinu pomoć.

Simpatično je reagirao pitanjem i komentarom Emil Brčić(tajnik MO Žrnovo)da u njihovom mjestu svaka kuća ima najmanje jednu „mašinu za šivanje“, a malo tko zna uvući konac u iglu. Korčulanka Ana Grgić viša savjetnica u Deši je ponudila daljnju suradnju u mnogim projektima jer i sama dobro poznaje potrebe Gradske zajednice i otoka Korčule. Pokazani su i neki primjerci dobre prakse u zemlji i inozemstvu, kako se može organizirati poneki program na opće dobro za pomoći ljudima.

Zaključak je da će se dogovorom uz pomoć KORA organizirati seminari koji bi se održali preko zime u pojedinim mjestima,gdje će im DEŠA rado pomoći,posebno ruralni turizam i oživljavanje starih obrta.

Tekst i snimak : Niko Perić.