“Šušur! Festival od riči” u Korčuli

Festival »Šušur! Festival od riči«, koji se od prekjučer u organizaciji zagrebačke udruge Kulturne akcije »Kula« održava u Korčuli, danas nastavlja svoj program na četiri različite gradske lokacije

Festival će trajati do 15. kolovoza i predstavit će književnike, putopisce i pjesnike iz regije te korčulanske autore koji u svojim djelima progovaraju o putovanju i specifičnostima života na otoku.

Osim priznatih i objavljivanih autora iz regije, na festivalu će se predstaviti i »živopisni korčulanski autori i kroničari koji će u svojim zanimljivim svjedočenjima« govoriti o bogatstvu kulturnog naslijeđa grada. Svoja će djela, među ostalima, predstaviti hrvatske spisateljice Olja Savičević-Ivančević, Ankica Tomić i Anela Borčić, pisac Muharem Bazdulj iz BiH, srbijanski dramaturg Jordan Cvetanović, pjesnici Mario Glavaš i Darko Šeparović, putopisac i novinar Marko Stričević te korčulanski autori Sanda Hančević, Valerija Jurjević, Duško Kalogjera, Ivica Duhović-Žaknić i drugi.

U sklopu festivala bit će predstavljen i regionalni umjetnički projekt »Laserski summit jeftine grafike«, jedinstveni vizualni doživljaj koji »okuplja i promovira mlade kreativce iz područja dizajna, ilustracije i vizualnih komunikacija te uspostavlja novi koncept komunikacije sa širom publikom«.

Festival donosi i četiri radionice od kojih su dvije namijenjene djeci. Slikarska radionica bit će posvećena ilustriranju priča Marka Pola, a radionica »Ričolov« potaknut će djecu na aktivno istraživanje korčulanskog dijalekta. Radionica ručno pravljenog papira namijenjena je sudionicma svih uzrasta, koji će se upoznati s tim procesom, a kulinarska će otkriti recepte čuvenih korčulanskih specijaliteta.

Festival je, kako se ističe u njegovoj najavi, »nastao iz dokolice i ćakule ljetnjih dana, zato što su beznadno zaljubljeni u Korčulu«, a organizira ga skupina entuzijasta, zaljubljenika u taj grad iz cijele regije (Beograd, Split, Zagreb) u sklopu zagrebačke udruge Kulturne akcije »Kula« i u partnerstvu s Gradskom knjižnicom »Ivan Vidali« iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, korčulanskim Gradskim muzejom i Gradom Korčulom.

Svi su programi besplatni, a održavat će se na otvorenome, u uličicama i na trgovima stare gradske jezgre.

/Hina/