Tjedan borbe protiv tuberkuloze – od 14. do 21. rujna 2011. godine

Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine od 14. do 21. rujna s ciljem prevencije i suzbijanja tuberkuloze u Hrvatskoj. Tijekom tog tjedna želi se ukazati na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od tuberkuloze u cijelom svijetu oboli približno devet, a umire gotovo dva milijuna ljudi (od čega je 1,37 milijuna HIV pozitivno), a procjene ukazuju i na 500 tisuća osoba koje su otporne na liječenje multirezistentne i ekstenzivno rezistentne tuberkuloze. Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze koji iznosi 19 na 100 tisuća stanovnika. Smanjivanjem na 10 oboljelih na sto tisuća stanovnika, tuberkuloza prestaje biti javnozdravstveni problem. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi.

Gradsko društvo Crvenog križa Korčula  tim povodom organiziralo  je akciju mjerenja  krvnog tlaka i šećera u krvi u Žrnovu, u zaseocima Prvo selo i Postrana 16. i 17. 09. 2011. god.  Mjerenja su provedena kod 58 osoba,  od čega je kod njih 7 izmjeren povećani krvni tlak, a kod 13  povećani šećer u krvi.