U Klovićevim dvorima najavljena izložba projekta Korčula prije Krista

Održana je konferencija povodom predstavljanja međunarodne suradnje na projektu "Korčula prije Krista - tajne Vele spilje u galeriji „ Klovićevi dvori" u Zagrebu.

Izložba će biti predstavljena na jesen 2015. u Galeriji Klovićevi dvori. a predviđeno je predstavljanje ovog postava i u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

Projekt “Korčula prije Krista” ima za cilj promovirati, zaštiti i očuvati kulturni izričaj arheoloških lokaliteta Vela spilja, Kopila i Žukovica na otoku Korčuli.

Svrha ovog zahtjevnog projekta je, osim javnog prikazivanja dosadašnjih istraživanja i predmeta pronađenih prevenstveno u Veloj spilji, Žukovici i na Kopili, i očuvanje i zaštita istoga kao nositelja identiteta hrvatske povijesti i kulturnog izričaja.

Izložba je bazirana na rezultatima 150 godina arheoloških istraživanja na otoku Korčuli, posebno na intenzivnim iskapanjima u Veloj spilji. Zahvaljujući jedinstvenim i bogatim otkrićima, danas smo u mogućnosti precizno rekonstruirati život od kraja zadnjeg ledenog doba (prije 18.000 godina) pa do danas.

Vela spilja, smještena na zapadnom dijelu otoka Korčule, intenzivno se istražuje od 1974. i poznata je, uglavnom, samo uskom krugu stručnjaka. Dosadašnji rezultati pokazali su da se radi o vrlo vrijednom lokalitetu, jednoj od izvorišnih točaka europske civilizacije, mjestu gdje je začeta suvremena zapadna društvena misao i arhivu u kojem su „uskladištene“ činjenice o posljednjih barem 20.000 godina naše prošlosti.

Autori projekta su: dr. sc. Dinko Radić iz Centra za kulturu Vela Luka, dr.sc. Jadranka Mauch Lenardić, prof. dr. sc. Stašo Forenbaher iz Instituta za antropologiju, prof. dr. sc. Preston Miracle Department of Archaeology -University of Cambridge.

Voditeljica ovog projekta je Jasmina Bavoljak – v.d. ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, a sam postav izložbe će realizirati prof. Nedjeljko Mikac.

Pokrovitelji ovog projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, grad Korčula, općine Vela Luka, Blato, Lumbarda i Smokvica, Turističke zajednice i uredi otoka Korčule te Ministarstvo kulture RH.