U Korčuli predstavljena knjiga “Hrvatska, njena kulturna povijest i veze s Europom”

12.08.2015. u Gradskoj vijećnici Grada Korčule održano je predstavljanje knjige Gabrijele Vidan pod nazivom "Hrvatska, njena kulturna povijest i veze s Europom”.

Pod pokroviteljstvom Grada Korčule, u organizaciji Međunarodne knjižare Kutak knjiga iz Korčule te Gradskog muzeja, organizirano je u srijedu navečer (12. 8. 2015.) u Gradskoj vijećnici Korčule predstavljanje knjige Gabrijele Vidan pod nazivom “Hrvatska, njena kulturna povijest i veze s Europom”.

Prije predstavljanja autorica je potpisivala knjigu u jutarnjim i poslijepodnevnim satima ispred knjižare Kutak knjiga i Gradskog muzeja Korčula. Program je održan u sklopu  Festivala Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj. Brojni posjetitelji su na predstavljanju knjige saznali autoričin pristup vjekovne teme: Kako je nastajao hrvatski jezik? Kakva je bila uloga opatija i samostana u očuvanju i prijenosu znanja? Koje su bile značajne etape u razvoju hrvatske književnosti i umjetnosti? Tijekom te duge povijesti, utjecaji su bili vrlo različiti: Venecija, Italija, Napoleonovo carstvo, francuska književnost, Habsburška monarhija, kao i drugi, kazano je na predstavljanju.

O autorici i knjizi govorili su: Andrija Fabris,gradonačelnik Grada Korčule, koji je uvodnim pozdravom iznio i jednu zanimljivost, kazavši kako Gabrijela Vidan potomstvom pripada obitelji Arneri, koji su bili jedna od najutjecajnijih i najbogatijih korčulanskih obitelji.

Vlasnik Kutak knjige Joseph Le Corre govorio je kao organizator o Rendez-vous u Korčuli, naglasivši kako se kroz srpanj i kolovoz prikazuju francuski filmovi s hrvatskim podnaslovima, te Francusko-hrvatska književnost popraćena promocijom putopisa, kriminalističkih romana i suvenira s Korčule i iz Hrvatske renomiranih francuskih i hrvatskih autora, te susreti s francuskim i hrvatskim piscima, čime  Gabrijela Vidan zatvara ova događanja, a Kutak knjiga već priprema za korčulane poseban zimski program.

Sani Sardelić (kustoc Gradskog muzeja u Korčuli) upoznala je posjetitelje s činjenicom da Gabrijela Vidan ima za cilj čitateljima u Europi i diljem svijeta predstaviti hrvatski narod, njegovu kulturu i povijest, kao i suvremena zbivanja. Gabrijela Vidan, po ocu Korčulanka, predavala je francusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Djelomično preuzeto iz teksta Nikole Perića

Cijeli tekst možete vidjeti OVDJE.