U Korčuli započeo Međunarodni ICTM simpozij

U ponedjeljak navečer(7.7.2014) je u hotelu Marko Polo održano svečano otvaranje Međunarodnog 28. ICTM (International Council for Traditional Music) simpozija za etnokoreografiju i tradicionalnu glazbu.

U ponedjeljak navečer(7.7.2014) je u hotelu Marko Polo održano svečano otvaranje Međunarodnog 28. ICTM (International Council for Traditional Music) simpozija za etnokoreografiju i tradicionalnu glazbu. Uz prisustvo preko stotinu znanstvenika iz cijeloga svijeta,od studenata do profesora i veterana, ugledne je goste u ime domaćina pozdravio korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina, izrazivši zadovoljstvo što su nakon 2002.g. po drugi puta izabrali Korčulu za desetodnevni znanstveni skup, uključivši tako i Korčulu u kreiranju sadržaja zajedno sa TZ koji imaju zajedničko pokroviteljstvo i organizaciju na lokalnoj razini. Zahvalio je posebno počasnoj građanki Korčule gospođi Elsie Ivančić Dunin iz SAD koja je svjetski poznata etnokoreologinja s višegodišnjim  istraživanjem i zaslugama na promicanju Hrvatskog i Korčulanskog folklora, glazbe i čuvenih viteških igara s mačevima(Moštre, Moreške i Kumpanjije ) čime Grad i otok  razvijaju i kulturni turizam. Zahvalio je što je i organizirala ovaj skup u suradnji sa zagrebačkim Institutom za etnologiju i folklorna istraživanja i zagovarala komparativnu istraživačku sastojnicu.

U obliku otvorene dobrodošlice je direktorica TZ Grada Korčule,Hana Turudić upoznala goste s podacima i raznovrsnim informacijama iz bogate kulturne povijesti, prirodne i graditeljske baštine srednjovjekovnog grada. Predsjedatelj simpozija Laszlo Felfoldy je zahvalio domaćinima koji su primili  svjetski skup etnokoreologa, gdje će uz svoja predavanja i znanstvena istraživanja pridonjeti svojim poznavanjem usporednih primjera toga žanra plesova. Ciljevi ICTM-a su da unapređuje studij, praksu, dokumentaciju,čuvanje i širenje tradicijske glazbe, uključujući folklornu, popularnu, klasičnu i gradsku glazbu i ples, u svim zemljama. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folklorna istraživanja je naglasio da su oni u Korčuli kao akademski organizator uz stručno znanstvenu stranu skupa, dok su lokalni organizatori Grad i TZ Grada Korčule, uz visoko pokroviteljstvo UNESCO-a s Hrvatskim povjerenstvom.

Na simpoziju će biti 91 izlaganje iz 30 zemalja, općenito o tradicijskim plesovima u hrvatskoj i cijelome svijetu, rekao je Tvrtko Zebec, čime se preko UNESCO-a povezuju gradovi koji promoviraju nematerijalnu kulturu. Na simpoziju ima  velikih imena, ali nažalost znanstvenici nisu toliko poznati kao nogometaši.

Cilj ovog projekta je istraživanje i dokumentiranje suvremenih mačevnih plesnih zbivanja u Hrvatskoj te pohrana građe u dokumentaciju Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Nakon svečanog otvaranja,sudionici su u Ljetnom kinu pratili izvođenje korčulanske viteške igre Moreške, spremni za dan poslije kada započinje Festival viteških igara otoka Korčule.

Tekst i snimak : Niko  Perić