VODA NA OTOKU – izložba u Gradskom muzeju Korčula

S veseljem Vas pozivamo na svečano otvaranje izložbe VODA NA OTOKU u povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2012. u 12 sati u Gradskom muzeju Korčula!

Izložbom VODA NA OTOKU Gradski muzej Korčula priključuje se akciji Hrvatskog muzejskog društva – Sekcije za muzejsku pedagogiju VODA, obilježavajući Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja. Muzej domaćin ovogodišnje akcije je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a sudjeluje preko 60 muzeja i galerija širom Hrvatske.

ICOM, Međunarodni savjet za muzeje ove godine preispituje ulogu baštinskih institucija temom MUZEJI U SVIJETU PROMJENA/ NOVI IZAZOVI – NOVE INSPIRACIJE. Vjerujemo kako je izložba VODA NA OTOKU, s posebnim naglaskom na starim lokvama, sretno ukazala na važnost i nužnu održivost svih vodenih resursa na otoku, čija se gospodarska uloga mijenja u novom svijetu, postajući izazov i inspiracija turističkog razvoja.

Na izložbi su prikazane fotografije nekoliko lokvi s područja Grada Korčule. Njhov broj je znatno veći. Mnoge više ne možemo lako pronaći, uslijed zapuštenosti, kako njih samih, tako i poljskih puteva koji su do njih vodili.  Voda na otoku bila je ovisna o kiši, pa su je ljudi nastojali sačuvati na vrlo domišljate načine. Izložbom želimo ukazati na taj važan segment života kroz i ne tako daleku prošlost, koji se danas može promatrati i kao zanimljiv turistički potencijal.

Živa voda iz rijeke Neretve stigla je na Korčulu 13. 6. 1986.  uz veliku svečanost.

Voda je život.