Završeni 6. Dani Pošipa

31.7.2016. završili "Dani Pošipa" enološka manifestacija koja predstavlja bijela korčulanska vina.

Sinoćnjom manifestacijom „Noć vina“ u čarskoj uvali Zavalatici službeno su završili 6. po redu „Dani Pošipa“ , enološka manifestacija koja predstavlja bijela korčulanska vina s posebnim naglaskom na smokvišku i čarsku autohtonu vrstu pošip. Manifestaciju je pozdravnim govorom zatvorio, a „Noć vina“ otvorio gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris i direktorica TZG Korčule hana Turudić poželjevši svima ugodnu večer i veselu feštu uz vrhunska vina. Za samo 50 kuna svaki je posjetitelj mogao kupiti čašu i degustirati sva vina koje je predstavilo desetak najboljih vinara s područja otoka Korčule dok se za dobru atmosferu pobrinuo lokalni bend „Primera“.

„Manifestacija „Dani Pošipa“ započela je službenim otvaranjem 23. srpnja u Smokvici i ove godine je trajala devet dana. U sklopu manifestacije vrata podruma vinara prezentera bila su otvorena za posjetitelje što znači da je svaki posjetitelj mogao kupiti čašu po cijeni od 100 kuna i s tom istom časom zaviriti u bilo koji vinski podrum degustirajući ponajbolja otočka, hrvatska ali i svjetska vina. Večeras je završna večer na kojoj ćemo se svi opustiti i zabaviti. Ova manifestacija je već poznata i svake godine okuplja sve veći broj turista ali i domaćih ljudi“. – zaključila je direktorica TZG Korčule Hana Turudić.

Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr.Kr., od vremena starih Grka, a jednakom važnošću zadržala se do danas. Legenda kaže kako je Smokvičanin zvan Caparin u šumi pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala svojim neobičnim okusom i aromom, te je prerezao njene prute i presadio je u svoj obližnji vinograd. Sorta je naziv dobila rastući ispod šipka, ili kako bi se u Smokvici reklo „po šipka“ što je kasnije skraćeno u „pošipak“ a zatim u pošip. Budući da je pošip danas vrhunska, autohtona sorta bijelog vina poznata diljem svijeta, možemo reći kako zaslužuje svoje dane. Odlično posjećene „Dane Pošipa“  već šestu godinu za redom organiziraju  TZO Smokvica, TZG Korčule, Općina Smokvica, MO Čara, Grad Korčula, hotel Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođači Pošipa iz Smokvice i Čare. Vinarije koje su sudjelovale u ovogodišnjim „Danima Pošipa“ su Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare. Budući da je pošip zajednički i Smokvici i Čari ove godine je otvaranje bilo u Smokvici, a zatvaranje u čarskoj uvali Zavalatica. Dogodine će biti obrnuto, sedme po redu „Dane Pošipa“ otvorit ćemo u Čari, a zatvoriti u smokviškoj uvali Brna.

Izvor: Dubrovački vjesnik