Gradovi Korčula i Yangzhou potpisali Sporazum o prijateljstvu

U svečanoj sali hotela Yangzhou State Guesthouse u petak, 16. travnja 2010. godine, održana je ceremoniija potpisivanja Ugovora o prijateljstvu gradova Korčule i Yangzhou (Narodna Republika Kina). U ime gradova -prijatelja dokument su potpisali zamjenici gradonačelnika, Franc Stenek i Wen Daocai

U ceremoniji svečanog potpisivanja Sporazuma s naše strane sudjelovali su i članovi delegacije Lovro Krstoluvić, predsjednik GV i Frano Skokandić, dožupan DNŽ. U pratnji kineskog dogradonačelnika bili su visoki dužnosnici Yangzhou Općinske narodne udruge za prijateljstvo sa stranim zemljama Ding Zhanghua, Deng Qing i Zhao Lan. Sva korespondencija vođena je uz pomoć Xie Ying, prevoditeljice za  kineski-engleski.

Poveznica gradova Korčule i Yangzhou i inspiracija za produbljenje njihovih međusobnih odnosa je ličnost Marka Pola. Taj naš slavni sugrađanin je prije 700 godina na svom putu po Kini tri godine boravio u Yangzhou, radeći godinu dana u tamošnjoj gradskoj upravi. Kinezi su vrlo ponosni na tu povijesnu činjenicu i, kako su više puta istakli,  teško je u njihovom 4,5 milionskom gradu naći nekoga tko barem nije čuo za Marka Pola.

Potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu oba grada su na principima jednakosti i uzajamne koristi prihvatili razne oblike razmjene i suradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, kulture, agrikulture, itd., promovirajući zajednički prosperitet i razvoj.

Sporazumom su predviđeni redoviti kontakti između čelnika i pojedinih odjela dvaju gradova radi konzultacija u vezi s razmjenom i suradnjom u oblastima od zajedničkog interesa.

Sporazum je postao važeći datumom potisivanja i vrijedi sljedećih pet godina. Nakon tog vremena Sporazum može i dalje vrijediti ukoliko ga ni jedna strana u međuvremenu ne raskine.

Domaćini i gosti razmijenili su prigodne poklone koji će ih podsjećati na ovaj svečani trenutak. Grad Korčula darovao je Gradu Yangzhou dvije umjetničke slike Starog grada i kuće Marka Pola. Dogradonačelnik Yangzhoua je od našeg Dožupana dobio umjetničku sliku s motivima šipka.

Svečanost je završila banketom koji je za goste iz Korčule priredio domaćin, zamjenik gradonačelnika Wen Daocai.

Pogledajte fotografije sa svečanosti potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu između Korčule i Yangzhoua

Jedan komentar za “Gradovi Korčula i Yangzhou potpisali Sporazum o prijateljstvu