Preminuo Aloiz Lujo Lozica

“Sa žaljenjem smo primili vijest o odlasku našeg sugrađanina, velikana hrvatskog i svjetskog kiparstva, gospodina Aloiza Luja Lozice.

Kao iznimno plodan, vrhunski umjetnik, zadužio je hrvatsku kulturu a njegova strast prema kiparstvu, iskrena ljubav prema profesiji i nezainteresiranost za sve popratne pojave slave, kao i autoironična duhovitost, toga su sjajnog čovjeka velikoga srca iz male Lumbarde i otočića Vrnika, učinile jedinstvenom i nenadmašnom, doista iznimnom osobnošću hrvatske i svjetske umjetnosti.
Kao profesionalni umjetnik radio je kao skulptor, restaurator, projektant i izvođač interiera a njegovi bijeli mramori prožeti lirskom formom nalazili su ljubitelje u cijelom svijetu.

Mediteranska obilježja i majstorska obrada kamena, posebno mramora, ostat će za trajno sjećanje novim generacijama zahvaljujući mnogobrojnim monumentalnim skulpturama izloženim u javnim prostorima.

Ime Aloiza Luja Lozice ostat će zabilježeno u hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti a Korčula će ga se s ponosom sjećati.

U ime Grada Korčule i svoje osobno, izražavam iskrenu i duboku sućut obitelji i prijateljima te svima onima koji su ga poznavali i uživali u njegovim umjetničkim ostvarenjima.”

Gradonačelnik Grada Korčule
Andrija Fabris